content top
Trooppisten metsien vaikutus elämäämme

Trooppisten metsien vaikutus elämäämme

Tuntuuko sinusta, että trooppiset metsät ovat vain kaukaisia paikkoja, joilla ei ole mitään merkitystä päivittäisessä elämässäsi? Arvaa uudelleen. Olet riippuvaisempi sademetsistä kuin osaat kuvitellakaan. Jos asut teollistuneella maapallon pohjoisella vyöhykkeellä kuluttaen päiväsi kenties toimistopöydän ääressä tai liikkuen lähiöiden tai kaupunkien läpi, uskollinen iPhonesi koko ajan käsiesi ulottuvilla, saatat helposti ajatella, ettei trooppisilla metsillä ole juurikaan vaikutusta päivittäiseen elämääsi (muuten kuin kenties loma-aiheisten päiväunien kohteena).

Trooppiset metsät ovat kuitenkin mölyapinoiden, vyötiäisten ja laiskiaisten kotipaikkoja, joten mitä tekemistä niillä voisi olla sinun kanssasi? Itse asiassa paljonkin, ensinnäkin ne tuottavat elintärkeitä palveluita, kuten ilmaston tasapainottamista ja hiilidioksidin sitomista. Mutta ne tarjoavat myös valtavan valikoita tuotteita, joita monet meistä käyttävät joka päivä. Idea tähän artikkeliin syntyi aivan tavallisena arkipäivänä. Olin viettänyt ensin normaalin työpäivän toimistolla, jonka jälkeen palasin kotiin, söin illallista ja rentouduin sohvalla tyypilliseen tapaani pelaamalla tabletillani. Pelasin sen enempää ajattelematta erilaisia pelejä, kuten Clash Of Titansia ja Angry Birdsiä, PokerStarsin pelejä ja Word Linkiä, kunnes satuin avaamaan Benji Bananas -pelin. Pelin ympäristönä oleva trooppinen sademetsä sai minut miettimään, kuinka sademetsät ja niiden tuotteet näkyvät tavallisessa elämässämme. Ruokani sisälsi palmuöljyä, pöytäni on valmistettu tiikistä. Kuinka paljon sademetsät vaikuttavatkaan meihin?

Sademetsät

Tarvitsemme sademetsiä

Lyhyesti sanottuna me tarvitsemme trooppisia metsiä elääksemme, ja se on vain yksi niistä syistä, joiden takia Rainforest Alliance -järjestö toimii niiden suojelemiseksi. Vaikka järjestö on laajentunut 30 vuoden aikana perustamisensa jälkeen suojelemaan lauhkean vyöhykkeen metsiä sekä trooppisia metsiä Afrikassa ja Aasiassa, järjestön ensimmäiset toimet keskittyivät Latinalaisen Amerikan sademetsien suojeluun toimien yhdessä maanviljelijöiden ja metsureiden kanssa kehittääkseen heidän elämiään ja työolojaan, niin ettei heidän tarvitsisi hakata metsiä viljelläkseen maata ja tienatakseen elantoaan.

Järjestö toimi pioneerina markkinavoimien käyttämisessä kestävän kehityksen metsätalouksien luomiseksi nostaakseen ihmisiä pois köyhyydestä, sillä järjestössä ymmärrettiin, että ne, jotka ovat riippuvaisia metsästä, ovat myös kaikkein halukkaimpia suojelemaan sitä. Kuluttajien valinnat vaikuttavat suoraan maaviljelijöihin ja metsureihin, jotka työskentelevät kestävän kehityksen mukaisesti meidän puolestamme, joten on tärkeää tietää, mitkä tuotteet ja palvelut ovat peräisin metsistä, että voit ostaa niitä vastuullisesti. Vaikka monet meistä eivät pääse koskaan astumaan jalallaan unenomaisiin sademetsiin, olemme silti merkittävässä yhteydessä metsiin ja niissä eläviin ihmisiin.

Ruoka

Maailman suosituin hedelmä banaani tulee sademetsistä. Aiemmin työntekijöihin ja ympäristöön kohdistuneiden väärinkäytösten vuoksi pahamaineinen banaaniteollisuus on muuttanut tapojaan, mikä on suurelta osin Rainforest Alliancen uraauurtavan työn ansiota Keski-Amerikassa. Muita sademetsistä tulevia ruokatuotteita ovat muun muassa sitrushedelmät, maniokki, avokado, cashew- ja parapähkinät sekä vaniljan ja sokerin kaltaiset mausteet. Myös monille hyvin tärkeät, kahvi, tee ja kaakao tulevat myös trooppisista metsistä. Jos emme kuitenkaan ole varovaisia, mielihalumme näitä tuotteita kohtaan saattaa tuhota niiden lähteen. Maatalous on vastuussa yli 70 prosentista metsien hakkuista trooppisilla alueilla, mutta on olemassa tapoja viljellä maata niin, ettei se tuhoa sademetsiä, ja Rainforest Alliance jakaa näitä ympäristölle ystävällisiä ja ilmaston kannalta järkeviä metodeja maanviljelijöille ja metsänhoitajille ympäri maailmaa.

Lääkkeet ja puutavara

Monet läntisen lääketieteen lääkkeistä, joita käytämme päivittäin, ovat peräisin trooppisista metsistä löytyvistä kasveista. Lääkkeet tulehdusten, reumatismin, diabeteksen, lihasjännityksen, leikkauskomplikaatioiden, malarian, sydänsairauksien, ihotautien, niveltulehdusten, kaihin ja satojen muiden sairauksien hoitamiseen tai parantamiseen tulevat sademetsistä. Trooppiset metsät tuottavat eräitä kaikkein kauneimmista ja arvokkaimmista puista maailmassa, kuten tiikkiä, mahonkia, ruusupuuta, balsaa, santelipuuta ja lukemattomia muita vähemmän tunnettuja lajeja. Nämä puumateriaalia ympäröivät meitä kodeissamme ja toimistoissamme huonekalujen, kaappien, panelointien ja muiden puutuotteiden muodossa. Mutta vasta hiljattain teollistunut maailma on ymmärtänyt puuhakkuiden rajoitukset. Samoin kuin maataloudessa, puunhakkuut voivat joko hoitaa tai tuhota ekosysteemin. Riippu meistä itsestämme, että tuemme ympäristön kannalta vastuullista puunhakkuuta ja kampanjoida fiksumman puutuotannon ja puun kulutuksen puolesta ympäri maailmaa. Myös muita metsäperäisiä tuotteita löytyy kodeistamme ja toimistoistamme. Trooppisia kuituja löytyy matoista, patjoista, köysistä, naruista ja kankaista.

Puhdistusaineet, kosmetiikka ja muuta

Trooppisten metsien öljyjä, kumeja ja pihaa käytetään hyönteismyrkyissä, kumituotteissa, polttoaineissa, maaleissa, lakoissa ja puunkäsittelytuotteissa. Trooppiset öljyt ovat lisäksi avainainesosia kosmetiikassa, saippuoissa, shampoissa, parfyymeissä, desinfiointiaineissa ja pesuaineissa. Ehkäpä yksi suurimmista metsien meille tarjoamista lahjoista on niiden kapasiteetti sitoa valtavat määrät meidän ihmisten tuottamia kasvihuonekaasupäästöjä. Ne ovat yksi maailman ensisijaista hiilivarastoista, jotka sitovat hiilidioksidia ilmasta, varastoivat sitä ja luovat happea. Metsät ovat elintärkeitä hydrologiselle kierrolle (sade- ja vesisysteemeille), ja ne pitävät yllä eräitä maailman hauraimmista maaperistä. Sademetsät toimivat myös maailman termostaattina säädellen lämpötiloja ja sääolosuhteita.

Kuten on usein todettu, metsät ovat paras puolustuksemme ilmastonmuutosta vastaan. Tämän vuoksi Rainforest Alliance on käyttänyt yli 30 vuotta työskennelläkseen metsien suojelun puolesta ja parantaakseen niistä riippuvaisten ihmisten elämää. Metsien hakkaaminen yhdessä sen tavan kanssa, jonka mukaisesti maata käytetään hakkuiden jälkeen, vaikutus kaikkiin kasvihuonepäästöihin joka vuosi on noin 10 prosentin luokkaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin kaikki maailman junat, lentokoneet ja autot yhteensä.

Metsät ovat paras puolustuksemme ilmastonmuutosta vastaan

Tulevaisuus

Valtavat 30 prosenttia maapallon metsistä on tuhottu, ja toiset 20 prosenttia on saatu heikkoon tilaan (ja suurin osa lopuista metsistä on pirstaloituneena, minkä johdosta vain noin 15 prosenttia on jäänyt koskemattomaksi). Maailmamme kohtaa parhaillaan suurinta sukupuuttokriisiä sitten dinosaurusten kuoleman noin 65 miljoonaa vuotta sitten. Monien maapallon eläinten ja kasvien – sekä satojen ihmiskulttuurien – tulevaisuus määritellään seuraavien vuosikymmenten aikana. Koska olemme niin riippuvaisia metsien tarjoamista lukemattomista tuotteista, meidän täytyy toimia vastuullisesti, toimia maapallon trooppisten metsien hyväksi ja tehdä kaikkemme voidaksemme varmistaa, että metsät ja niiden runsaat antimet ovat saatavilla myös vielä tulevillekin sukupolville.