Trooppisen sademetsän eläimet

0 Comments

Trooppiset sademetsät ovat kosteita ja sateisia trooppisten alueiden metsiä. Ne kätkevät sisäänsä monia eksoottisia, erikoisia ja jopa harvinaisia eläinlajeja. Trooppisissa sademetsissä sataa vähintään 60 mm vettä kuukausittain. Monista trooppisten sademetsien asukkaista tiedetään vain vähän, sillä ne eivät näyttäydy ja niiden tutkiminen on vaikeaa. Trooppista sademetsää löytyy ympäri maailmaa, lähes jokaisesta maanosasta. Trooppisen sademetsän eri kerrokset eroavat toisistaan usein paljon, sillä esimerkiksi trooppisen sademetsän maa-alue saa vain noin 2% auringosta. Se tarkoittaa sitä, että maanpinnalla asuu lajeja, joille auringonvalo ei ole elintärkeää. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi matelijat ja myös monet suuret nisäkkäät, kuten okapit ja sarvikuonot. Okapit ovat Keksi-Afrikassa asuvia eläimiä, jotka tunnetaan niiden hauskasta karvapinnastaan. Takapuoleltaan raidalliset, pitkäjalkaiset ja pitkäkieliset okapit ovat täysikasvuisina noin 1,5-2 metriä korkeita. Raidoistaan huolimatta okapit kuuluvat kirahvien sukuun. Okapien ja sarvikuonojen lisäksi trooppisista sademetsistä löyty niin pieniä kuin suuriakin eläinlajeja.Ei ole tarkkaan tiedossa, kuinka monta eläinlajia trooppisista sademetsistä löytyy. Niiden vähäisyydestä huolimatta niissä asuu lähes 50 prosenttia maailman eläinlajeista. Arviot eläinlajien määrästä vaihtelevat kolmesta 50 miljoonaan asti, mutta oikea vastaus on todennäköisesti siinä haarukassa. Monimuotoisuudeltaan trooppiset sademetsät ovat muihin verrattuina erinomaisia.

Trooppisen sademetsän kissaeläimet

Jaguaari, pantteri, tiikeri ja oselotti ovat kaikki sademetsissä asuvia kissaeläimiä. Jaguaari ja pantteri ovat leopardeja, mutta niiden nimitys riippuu asuinalueesta.Näistä suurikokoisin on tiikeri, jonka urokset voivat painaa jopa 270 kg. Bengalintiikeriä tavataan Aasian sademetsissä, ja vaikka se ei olekaan maailman suurin tiikerilaji, on niiden kohtaaminen ihmisille hengenvaarallista. Yksin elävät tiikerit ovat hyvin reviiritietoisia ja valvovat reviirejään tarkasti. Niiden ruokavalioon kuuluvat antiloopit, apinat, siat, linnut ja joskus jopa norsutkin. Tiikerien koosta ja metsästys- sekä puolustuskyvystä johtuen niillä ei ole luonnossa yhtäkään vihollista. Ainoastaan ihmiset ovat uhkana niille.

Mustiksi panttereiksi

Mustiksi panttereiksi kutsutaan leopardin mustaa väritystä. Mustat pantterit Aasiassa ja Afrikassa ovat leopardeja ja Amerikassa ne ovat jaguaareja.Jaguaari on ketterä ja nopea leopardi, joka asuu Keski- ja Etelä-Amerikassa. Jaguaarit ovat maailman kolmanneksi suurin kissaeläin. Ne eivät kieltäydy oikeastaan minkäänlaisesta lihatarjonnasta, joten metsästävät sitä, mikä eteen tulee. Jaguaarit metsästävät enemmän niin, että ne vaanivat ja seuraavat hiljaa saalistaan, kun taas muutamat muut kissalajit jahtaavat saalistaan avoimella maastolla näkyvästi.Sademetsien kissaeläimistä pienin on selkeästi oselotti, joka on täplikäs kissaeläin Keski- ja Etelä-Amerikassa. Oselotin nimi tulee nahuatlin (ocelotl) ja azteekin (tlalocelot) kielistä, mitkä tarkoittavat peltotiikeriä. Vaikka oselotit ovatkin pieniä, ne luokitellaan isoiksi kissaeläimiksi. Ilvestä muistuttava oselotti on elinvoimainen laji, joka ei viihdy avoimessa maastossa.

Trooppisen sademetsän linnut ja matelijat

Harmaa papukaija

Trooppisista sademetsistä on tullut moniin koteihin lemmikeitä. Esimerkiksi harmaapapukaija, jota löytyy luonnosta Keski-Afrikan alueelta, on suosittu lemmikkieläin. Luonnossa se on kuitenkin uhanalainen laji, jotka pesivät enimmäkseen syvällä metsissä. Keski- ja Etelä-Amerikassa asuvat arat ovat toinen suosittu lemmikkilaji. Ne tunnetaan erityisestä kirkkaista väreistään. Muita lintulajeja, joita löytyy trooppisista sademetsistä, ovat muun muassa tukaani, keisarisarvinokka ja harpyija.Trooppisen sademetsän matelijoihin kuuluvat kaimaanit, komodonvaraanit, kameleontit, erilaisia gekkoja ja käärmeitä. Kaimaanit ovat alligaattoreiden alaheimoon kuuluvia eläimiä, joita löytyy Keksi- ja Etelä-Amerikasta. Sukulaisiinsa verrattuna pienikokoisen kaimaanin tunnistaa puuttuvasta luuseinämästä sierainten välillä ja hieman enemmän ulkonevista ja pidemmistä hampaista. Komodonvaraani on uhanalainen, maailman suurin lisko, joita löytyy Indonesian saarilta. Voimakkaana lihansyöjänä tunnettu komodonvaraani hallitsee Komodon, Rincan, Floresin, Gili Motangin ja Padarin saarilla.