Taiga

0 Comments

Taiga, jota yleensä kutsutaan Pohjois-Amerikassa boreaaliseksi metsäksi tai lumimetsäksi, on havumetsä, jolle on ominaista koostua pääasiassa männyistä, kuusista ja lehtikuusista. Taiga tai boreaalinen metsä on maailman suurin maan biomi. Pohjois-Amerikassa se kattaa suurimman osan Kanadasta, Alaskasta ja osista Pohjois-Yhdysvaltoja. Euraasiassa se kattaa suurimman osan Ruotsista, Suomesta, suuren osan Norjaa ja Viroa, jotkut Skotlannin ylängöt, jotkut Islannin alankokohteet ja rannikkoalueet ja paljon Venäjää Karjalasta länteen Tyynellemerelle. Tärkeimmät puulajit, kasvukauden pituus ja kesälämpötilat vaihtelevat kuitenkin. Esimerkiksi Pohjois-Amerikan taiga koostuu pääasiassa kuusista; Skandinaavinen ja suomalainen taiga koostuvat kuusesta, mäntyistä ja koivusta; Venäjän taigalla on kuusista, mäntyistä ja lehtikuusista alueesta riippuen, kun taas Itä-Siperian taiga on valtava lehtikuusi.Termin taiga erilaista käyttöä esiintyy usein englannin kielellä, ja “boreaalista metsää” käytetään Yhdysvalloissa ja Kanadassa viitaten vain eteläisempään osaan biomia, kun taas “taiga” käytetään kuvaamaan enemmän karuista biomin pohjoisimman osan alueet, jotka lähestyvät puurajaa ja tundran biomeja. Hoffman käsittelee tämän erilaisen käytön alkuperää Pohjois-Amerikassa ja miksi se on Venäjän termin epäasianmukainen erottelu. Vaikka korkeat nousut taiga-asteikot alppi- tundraan Krummholzin kautta, se ei ole yksinomaan alppien biomeja; ja toisin kuin subalpine-metsässä, suuri osa taigasta on alankoisia.

Mistä taigaa voi löytää?

Taiga on pohjoisen lauhkean vyöhykkeiden havupuiden metsäalue, jonka ovat luoneet kuusen, lehtikuusi-, männyn-, setri- ja pienen puunjalostusaineen boreaalilajit. Taiga sijaitsee lauhkean alueen pohjoisosassa, jossa keskilämpötila heinäkuussa on noin 10–13°C, jolloin kesäkausi on hyvin lyhyt, talvet ovat melko kylmiä, ja lumipeite on tasainen. Taiga-termiin viitataan myös yhdellä pohjoisen lauhkean alueen maantieteellisistä alueista. Taigan metsät kuuluvat Pohjois-Euraasian ja Pohjois-Amerikan suuriin laajoihin alueisiin, ja se kattaa suuren alueen Pohjois-Euroopan, Japanin saarten ja Pohjois-Amerikan Tyynenmeren rannikolla. Mannermainen ilmasto tarjoaa taigalaajennuksia pohjoiseen, kuten Taymyrin niemimaan 72° pohjoista leveyttä pohjoiseen. Ookean ilmasto-olosuhteissa taiga sijaitsee niin pitkälle etelään kuin 42° pohjoista leveyttä, suunnilleen sama kuin Japanin Honshun saari.

Tumma havupuupää taiga

Vyöhykkeiden mukaan taiga on jaettu pohjoiseen, keski- ja eteläiseen taiga-alueeseen. Tumma havupuu on yleisin taigan tyyppi. Säilykkeen alla muodostuu taigamaaperää, joka on peitetty sammal-, jäkälä- tai mädäntyneillä neuloilla. Kasvillisuuden koostumuksen mukaan voimme erottaa tumman havupuun ja kevyen havupuun taigan. Puumateriaalit muodostavat puhtaita puita ja sekoituspuita. On myös pensaita, kuten kataja, kuusama, herukka, paju, mustikat, karpalot. Yrttien osalta löytyi vallitseva suolalintu, talvivihreä, saniaiset. Nämä yrtit ovat monien Euraasian ja Pohjois-Amerikan tummien tagien mukana. Etelä-Euroopan tummien havumetsien lisäksi nähdään taigakaistale tammea, lindeniä ja vaahtoa, kun taas alderit voivat esiintyä satunnaisesti. Eteläisillä alueilla, erityisesti vuoristossa ja lähellä merenrantaa, taigan kasvillisuus on paljon rikkaampaa. Pohjois-Euroopassa, erityisesti Suomessa, Ruotsissa, Norjassa taigan kuusimetsät vaikuttavat Atlantin ilmastoon.

Taigan eläimistö

Taigassa elää monenlaisia ​​eläimiä. Kaikkien eläinten on oltava hyvin mukautettuja kylmään. Taigaan kotoisin olevat linnut muuttavat yleensä etelään pakkasen talvikuukausina. Pienet eläimet, enimmäkseen jyrsijät, elävät lähellä lattiaa. Monet saaliin linnut, kuten pöllöt ja kotkat, metsästävät näitä eläimiä taigan puista. Hirvi, maailman suurin peurojen tyyppi, pystyy elämään kylmässä taigassa. Kuten kaikki peurat, hirvet ovat kasvissyöjiä. Ne suosivat taidan soilla ja puroilla kasvavia vesikasveja. Taigassa elää harvat suuret lihansyöjät. Karhut ja ilvekset ovat melko yleisiä. Maailman suurin kissa, 300 kilon Siperian tiikeri, on syntyperäinen taiga-laji. Siperian tiikerit elävät pienessä osassa Itä-Siperiaa. Ne metsästävät hirviä ja villisikoja. Ahma on nisäkäs, joka on hieman suurempi kuin mäyrä. Ujot ahmat saalistavat yöllä iltahämärässä, ja on hyvin harvinaista tarkkailla yhtä erämaassa.