Sademetsien kallisarvoiset eläimet

0 Comments

Sademetsät ovat pala historiaa ja elintärkeätä aluetta maapallon selviytymiselle, sademetsiä kutsutaankin usein maapallon keuhkoiksi sekä maailman suurimmaksi apteekiksi. Sademetsissä elää yli 50 % maailman eläin ja kasvilajeista. Useita lajeja on edelleen tunnistamatta sekä uusia lajeja löytyy jatkuvasti lisää. Jopa neljännes lääketeollisuuden tuottamista lääkkeistä on lähtöisin sademetsien trooppisista kasveista, vaikka vasta 1 % kasveista on tutkittu lääkinnällisen vaikutuksen osalta. Sademetsissä asuu myös useita luonnosta riippuvaisia alkuperäiskansoja. Sademetsät ovat maapallon monimuotoisinta aluetta ja näistä tunnetuin on ehkä Amazonin sademetsä. Muita merkittäviä sademetsiä löytyy muun muassa Kongo joen altaan alueella, Madagaskarissa, Intiassa, Kaakkois-Aasiassa sekä Australiassa. Sademetsät sijoittuvat päiväntasaajan tuntumaan ja kuuman kostea ilmasto ja runsas sateisuus on sademetsille erittäin tyypillistä.Sademetsissä elävät eläimet ovat suojeltuja ja useita lajeja onkin pelastettu sademetsien tuhoutuessa. Sademetsiä tuhotaan ihmisten tarpeiden mukaan ajattelematta sen vaikutusta muun muassa ilmastolle, sekä metsän eläimille ja kasvustolle. Sademetsissä toimii erilaisia paikallisia järjestöjä, kuten orvoksi jääneiden apinoiden ja simpanssien hoitolaitoksia ja kuntoutuskeskuksia, lisäksi harvinaisempia ja sukupuuton uhan alla olevia yksilöitä ollaan pelastettu tutkimuslaitoksiin ja eläinsuojeluyksiköihin.

Sademetsän eläinten uhka

Sademetsien köyhyys

Suurin sademetsien uhka on köyhyys, joka ajaa ihmiset valtaamaan ja tuhoamaan sademetsän alueita erilaisia plantaaseja ja karjatiloja varten. Sademetsien tuhoaminen ei vaikuta vain ilmastonmuutokseen vaan sen vuoksi yhä useammat eläinlajit vähenevät ja ovat vaarassa hävitä kokonaan. Hakatut sademetsät kiihdyttävät maaperän eroosiota, joka puolestaan pilaa sademetsän vesistöjä ja vähentää kalakantoja. Hakatut puut ovat metsässä elävien eläinten ravintoa ja ravinnonpuutos vähentää nopeasti eläinkantoja. Edellä mainitut asiat ovat jo itsessään suuri uhka sädemetsän eläimille, lisänä salametsästys ja eläinten pyydystys lemmikkieläin käyttöön on myös tavanomaista. Suomessakin toimiva Greenpeace ja WWF järjestöt pyrkivät estämään sademetsien tuhoutumista muun muassa lisäämällä tietoisuutta sademetsien tuhoutumisesta, sen seurauksista ja tuhoutumista tukevista tuotteista. Lisäksi järjestöt keräävät varoja perustaakseen luonnonsuojelualueita sademetsien kriittisille alueille.  

Kiinnostavia eläinlajeja sademetsissä

Sademetsissä elää lukemattomia eri eläinkunnan lajeja. Erityyppisissä sademetsissä elää erilaista eläinlajistoa. Lajimäärä on monipuolisin neotrooppisissa metsissä ja vähäisin Afrikassa sijaitsevissa sademetsissä. Esimerkiksi Amazonin joesta voi löytää vaaleanpunaisia jokidelfiinejä, epätodellisen jättimäisiä kilpikonnia ja suokaimaaneja, lisäksi metsässä ja vesistöjen läheisyydessä asustaa myös maailman suurin käärme eli vihreä Anakonda. Arvioiden mukaan sademetsien tuhoaminen hävittää yli 50 000 eläin ja kasvilajia vuodessa. Eläimistä erittäin uhanalaisia ja sukupuuton alla olevia eläimiä ovat esimerkiksi Sumatran tiikeri ja Sumatran oranki. Sademetsien ja koko maailman suurin eläinryhmä on erilaiset hyönteiset, joiden tarkkaa lajimäärää ei ole edes pystytty arvioimaan, hyönteisillä on erittäin tärkeä rooli ekosysteemissä. Lisäksi sademetsät kuhisevat erilaisia kala, sammakko ja matelija lajeja, joista osa on huolestuttavan uhanalaisia. Tunnetuimmat sammakkolajikkeet ovat lehtisammakot ja nuolimyrkkysammakot.

Sademetsien nisäkkäät

Sademetsien nisäkkäät kiinnostavat erityisesti ihmisiä. Sademetsien nisäkäslajit vaihtelevat alueittain pienen pienistä hiirimakeista, kissapetoihin ja norsuihin. Lisäksi erilaiset jyrsijät, ovat sademetsien runsaslukuisin nisäkäsryhmä. Amazonin sademetsässä elääkin maailman kookkain jyrsijä nimeltä Kapybara eli vesisika. Sademetsässä voi tavata useita eri apinalajeja. Amazonin viidakossa elää tällä hetkellä 30 eri apinalajia, joista esimerkkinä mölyapina, kierteishäntäapinat ja kynsiapinat.

Matkustaminen ja metsien suojelu

Sademetsiin tutustuminen onnistuu monenlaisen järjestötoiminnan kautta, mutta sademetsien kansallispuistoihin on mahdollista päästä tutustumaa turistinakin. Sademetsiin tehdään runsaasti opastettuja retkiä, mutta toki rohkea matkalainen voi myös lähteä itse tutkimusmatkalle. Vaikka lentäminen ja matkustaminen onkin ristiriidassa luonnonsuojelun kanssa, voisi jokaiselle olla hyvä edes kerran elämässä käydä katsomassa maailman monimuotoisinta luontoa. Näkeminen konkretisoi sademetsien suojelemisen tärkeyttä. Onkin pysähdyttävää nähdä myös tiheästi istutetut palmupuut sademetsien reunoilla, miettien vain miten suuri osa eläimiä ja kasveja hävisi noiden palmujen ja meidän jokapäiväisessä käytössä olevan palmuöljyn takia.