Eläminen sademetsässä

0 Comments
Eläminen sademetsässä

Maailman suurin sademetsä löytyy Etelä-Amerikasta, Amazon nimeä kantava sademetsä on ainakin nimenä varmasti suurimmalle osalle edes jollain tavalla tutuksi tullut. Tätä sademetsien kuningasta kutsutaan esimerkiksi maailman keuhkoiksi. Amazonin lisäksi sademetsiä kuitenkin löytyy paljon muitakin Aasian, Australian, Afrikan ja Keski-Amerikan lämpimillä ja kosteilla alueilla.

Sademetsissä elää uskomattoman kirjava kokoonpano eri kasvi- ja eläinlajeja, sillä sademetsät toimivat kotina noin puolelle maailman kaikista kasvi ja eläinlajeista. Sademetsät tarjoavat suojaansa myös monille uhanalaisille lajeille ja ne ovatkin tunnettuja muun muassa pandojen, apinoiden, tiikereiden ja sarvikuonojen kotina. Jo pelkästään Amazonin sademetsästä on löydetty vuosien varrella satoja uusia toinen toistaan erikoisempia eläinlajeja sekä lääketeollisuudelle arvokkaita kasvilajeja. Nämä upeat kuvankauniit metsät piilottavat sisälleen varmasti monen monta salaisuutta ja arvoitusta, joista ihmisillä ei ole vielä harmainta hajuakaan.

Ihmiset sademetsissä

Sademetsässä asuu suhteellisen vähän asukkaita, sillä sademetsän ilmasto ja olosuhteet ovat haastavat. Sademetsissä nimensä mukaan sataa paljon ja sademäärä voi ylittää jopa 2000 mm vuodessa. Miltei päivittäisten sateiden lisäksi ilmasto on lähes koko ajan kuuma ja kostea.  Kasvillisuus sademetsissä on tiheää, erilaiset kasvit ja puut kilpailevat valosta ja suurimmat niistä kasvavat usean kymmenen metrin ylhäiseen korkeuteen. Puiden rungoilla kasvaa useita eri lajeja, esimerkiksi tiheitä liaaneja. Tiheä kerroksittainen kasvusto hankaloittaa myös osaltaan sademetsien asukkaiden elämää, sillä kotieläinten pito on haasteellista ja viljely miltei mahdotonta heikon valon ja maaperän vuoksi.

Amazonin sademetsissä asuu kuitenkin useita heimokansoja, jotka elävät omaa elämäänsä muusta maailmasta eristyksissä, itsenäisinä ja onnellisina. He ovat ratkaisseet monet haasteet sademetsissä asumisessa ja heille se on koti, jota he myös arvostavat ja jonka puolesta he myös pelkäävät, sillä sademetsät houkuttelevat tutkijoita, turisteja, metsästäjiä sekä muita, jotka saattavat olla oikea uhka metsille.

Suojeltu sademetsä

Suojeltu sademetsä

Sademetsiä tuhotaan koko ajan maatalouden, kaivostoiminnan sekä trooppisten metsien vuoksi. Suojelemiseen on herätty, sillä moni uhanalainen eläinlaji on vaarassa kadota maapallolta kokonaan ja valitettavan moni laji on jo kerennyt kuolemaan sukupuuttoon ihmisten ahneuden vuoksi. Eläinten laiton bisnes riehuu myös sademetsissä, sillä toinen toistaan upeampi eläinlaji houkuttelee esimerkiksi salametsästäjiä kokeilemaan onneaan. Metsistä salakuljetetaan myös vuosittain suuria määriä muun muassa eksoottisia matelijoita, sillä niiden kysyntä on valitettavan suurta jopa Euroopassa.

Eläinten lisäksi sademetsiä raivatessa metsistä häviää myös lukuisia määriä erilaisia kasvilajeja, jotka ovat elinehtona monelle eläinlajille, hyväksi maapallon ilmastolle sekä ihmisten terveydelle. Sademetsissä kasvaa lukuisia terveydelle ehdottoman hyödyllisiä kasveja, joita käytetään esimerkiksi monien sairauksien hoidossa ja monet niistä ovat vielä täysin tuntemattomia, joten tästä maailman suurimmasta apteekista saattaa löytyä vielä vaikka millä mitalla ihmisille elintärkeitä ainesosia.

Sademetsät ovat tärkeitä maapallon ekosysteemille, sillä ne antavat kodin lukuisille kasvi- ja eläinlajeille, auttavat maapalloa säätelemään ilmastoa, toimivat alkuperäiskansojen kotina ja antavat lukuisia mahdollisuuksia lääketeollisuudelle ja ihmisten terveydelle.

Jos sademetsät tuhoutuvat ei kukaan osaa täysin ennustaa sen aiheuttamia ongelmia. Ennustettu on kasvihuonepäästöjen kasvamista ja ilmaston lämpenemistä, sillä sademetsät kasveineen sitovat itseensä hiilidioksidia ilmastosta, joten niiden tuhoaminen kiihdyttäisi näin ollen ilmaston lempiämistä. Enemmän kuivuutta, suurempia ja pitkäkestoisempia maastopaloja, enemmän tulvia, lääketieteen mahdollisuuksien katoamista ja jopa ihmisten köyhtymistä. Joka tapauksessa sademetsien katoamisesta seuraisi katastrofaalisia asioita, joita tuskin kukaan haluaisi tapahtuvan. Näitä planeettamme monimuotoisempia elinympäristöjä, joissa luonnon kuvankaunis upeus näkyy, kuuluu ja tuoksuu tulisi kunnioittaa, arvostaa ja suojella juuri nyt, kun siihen on vielä mahdollisuus.